Slipsets etikette og fornuft

Nogle hyppige spørgsmål og svar om mandighedens kardinalsymbol: SLIPSET

Hvad er egentligt et slips rette længde?

Det er vigtigt at et slips har den rette længde for at give et godt indtryk. Den brede ende af slipset bør dække alle skjortens knapper og nå ned til lidt over bæltekanten eller nogle centimeter over, f.eks. til bæltets nederste kant. Du kan endda bruge slipsets længde til at se lidt lavere eller lidt højere ud, end du egentligt er. Lidt ekstra længde på slipset gør, at du virker lavere; imens lidt kortere længde på slipset gør, at du virker højere.

Hvis du har problemer med at få den ønskede længde på dit slips, så bliver du måske nødt til at anvende en anden slipseknude. Windsor er den tykkeste knude, hvilket gør slipset kortere. Half Windsor er en tyndere slipseknude, hvilket gør slipset længere.

Det man kan sige om jakkesæt og slipselængde er, at længden spiller en mindre rolle, hvis du er iført et dobbelknappet jakkesæt, eftersom enden på slipset aldrig ses.

Hvilken slipseknude er bedst?

Det første du skal gøre, når du skal binde en slipseknude, er at bestemme, hvilken knude du vil anvende. De mest almindelige slipseknuder, som bruges til at give et professionelt indtryk, er Half Windsor eller Windsor. En anden favorit er four-in-hand-knuden. Dit valg af slipseknude afhænger også af det materiale, som dit slips består af, samt længden på slipset.

For at din slipseknude skal lykkes, skal du desuden vælge det rigtige slips til den rigtige knude. En typisk fejl er, at de strammer slipseknuden for stramt og gør den for lille sammenlignet med slipsets størrelse. Husk derfor, at det ikke går at binde en lille slipseknude til et bredt slips – det ser bare ud som om, at du er ved at kvæle dig selv.

Vævede slips plejer at være lidt tykkere end ikke-vævede slips, og desuden varierer slips også i deres tykkelse alt efter hvilket fór, som er blevet anvendt. Desuden har slipsets længde også stor betydning. Det gælder om at prøve sig frem til den rigtige længde. På bagsiden af slips findes ofte et sted eller en klips, hvor slipsets kortere del kan sidde fast, for at den ikke flagrer. Personer med lang overkrop vil med fordel kunne flytte denne klips længere op, så man ikke behøver kompensere med et kortere slips.

Al ære til slipseknuden, men glem ikke, at det handler om helhedsintrykket – altså også slipsenålens placering og den øvrige beklædning, som slipset kombineres med. Det er ikke forkert at vælge dine sko med lige så stor omhue, som du vælger din kæreste! Desuden bør du tænke på dit kravefór. Et flot kravefór er en flot og lækker bonus. Tjek også jakkesættets inderfór. Gå aldrig på kompromis med dine accessories.

Et eneste slips kan ændre hele din garderobe og være afgørende for, hvordan du opfattes af andre.

Findes der et smart kneb til at få en virkelig flot engelsk slipseknude?

Den engelske slipseknude er præcis som four-in-hand, ganske smal og lidt asymmetrisk. Man bør måske overveje en four-in-hand i stedet, eftersom denne både er enklere og ofte et bedre alternativ, da denne type knude passer til alle typer af skjortekraver og slipsestørrelser.

Hvor bør slipsenålen placeres?

En typisk udsmykning af slipset en en såkaldt slipsenål. Denne nål skal være placeret præcis i midten af slipset. For at afgøre hvor midten af slipset er, skal du gøre således:

1. Tag fast i enden af slipset og fold den forsigtigt op mod slipseknuden.
2. Placér slipsenålen i folden.

Det egentlige formål med slipsenålen er at holde den smalle ende af slipset på plads, så vær opmærksom på, at slipsenålen både omgiver den tykke og smalle del af slipset.