DRESSCODE

Dresscode er en beskrivelse af ønsket påklædning for gæster ved fester eller andre sammenkomster. Hvis påklædning angives i en indbydelse, så bør påklædningen bæres af både værter og gæster. Vi lever i et moderne samfund, hvor dresscode generelt ikke længere er nødvendig, men dresscode kan dog være motiveret af en formel begivenhed, hvor det ikke er indlysende for gæsterne, hvilken påklædning som er passende. Formålet med en dresscode er altså at gøre det lettere for gæsterne og slippe for, at nogle gæster føler sig ubekvemme som følge af afvigende påklædning. Det er derfor vigtigt at etablere en dresscode, hvis betydelse er velkendt, da formålet ellers går tabt. Normalt anses det for ikke passende at skrive præcis, hvad man skal tage på, eftersom en dresscode kun bør angive niveauet for påklædningen.

Ved informelle fester i en etableret vennekreds behøver man normalt ikke at angive dresscode. Hvis der ikke findes nogen beskrivelse af påklædning, så skal man ifølge traditionen være iklædt kjolesæt, men nu om dage er det op til dig selv at vælge!

Nogle dresscodes har været etablerede i lang tid, men selv i sådanne tilfælde påvirkes de i nogen grad af den vekslende mode. Dresscodesne er nummererede fra 1 til 5. Har man styr på disse, så har man også styr på, hvordan man skal klæde sig på.

1. Kjolesæt

Når kjolesæt (eller kjole og hvidt) står angivet i en indbydelse betyder det, at man skal være påklædt til tænderne! Det er ikke en hvilken som helst festpåklædning som gælder. Man skal have kjolesæt eller militær uniform på. Hvis man skal iføre sig ordener eller medaljer angives det i indbydelsen. Hvis man ikke har noget kjolesæt, kan man ofte leje et. Desværre går det ikke bare at iføre sig smoking eller mørk jakkesæt. Alternativt kan man til tider bruge en hjemmesyet festdragt eller lignende. Hvid vest er obligatorisk, og man skal ikke have et armbåndsur på.

Termen civilt kjolesæt indebærer at militær uniform ikke er inkluderet, og at alle altså skal iføre sig kjolesæt. Termen akademisk kjolesæt indebærer kjolesæt, men med sort vest i stedet for hvid vest.

2. Smoking

Nummer to i rangordningen er smokingen, som dermed er den andenfineste form for påklædning. Smokingen bruges aldrig før kl 17.00. Der findes sorte eller mørkeblå smokings, med silkerevers på jakken samt bukserne. Til dette hører sig også strømper og laksko. Dog kan man også anvende tynde, mørke sko i god stand. Bukserne holdes oppe med sorte eller hvide seler. Skjorten skal traditionelt set være udrustet med biese, men det er også muligt at anvende en smokingskjorte med indvævet broccato-mønster eller lignende. Dog må en almindelig hvid skjorte aldrig bruges. Hvid smoking bruges kun ved varmere breddegrader, om sommeren eller om bord fartøjer og skibe. Man bør ikke iføre sig hverken kjolesæt eller mørk habit, når smoking er anbefalet.

3. Mørk habit

På tredjepladsen kommer den mørke habit, og der er stadig tale om en udelukkende festpåklædning. Habitter kan være mørkegrå, blå eller sorte, men traditionelt set har sidstnævnte været reserveret begravelser. Til habitten anvender man en hvid skjorte, og slips eller butterfly i valgfri farve (dog ikke sort eller hvid).

4. Jakkesæt (traditionelt set)

Hvis jakkesæt angives i dag betyder det også, at man bør iføre sig et helt jakkesæt; men i dag behøver det ikke nødvendigvis at være mørkt! Lyse jakkesæt passer f.eks. perfekt til sommerbryllupper. I informelle sammenhæng kan bukserne være simple er hverdagsagtige, men skjorte og slips er obligatoriske.

5. Hverdagspåklædning eller ”casual”

Dette er det mest afslappede niveau når det handler om dresscode. Man skal gerne være lidt finere påklædt, men stadig meget enkelt og simpelt. Bukser, skjorte og cardigan, eller et løstsiddende jakkesæt er perfekt. Man bør dog ikke iføre sig jeans. Slips er ikke nødvendig. Sko kan være brune selv efter kl. 18.00.

Øvrige dresscodes som kan dukke op i en indbydelse

Jackett

Vi har i Danmark ingen formel dresscode som hedder ”jackett.” Jacketten er en morgenpåklædning, formiddagens kjolesæt. Det er et britisk kjolesæt som anvendes indtil kl. 15.00, men som indtil nu ikke er blevet nogen stor succes blandt os danskere. Man anvender den til bryllup og dåb, og skulle der være efterfølgende middag, kan man også anvende den til dette.

Det er et gråt eller sort jakkesæt, som man bærer med stil. Til dette jakkesæt skal man have grå- eller sortstribede bukser med grå seler og knapper i hvidt eller perlemor. En vest hører sig til; den bør være grå og man knapper ikke den nederste knap. Desuden også slips eller halsklud. Slipset bør være mørkt, og halskluden i gråt mønster. Hvis man vil, kan man have en halskludsnål i perlemor eller guld. Hvis man vælger en kjolesætsskjorte er halskluden obligatorisk, men med en almindelig hvid skjorte er et slips perfekt.

Velplejet påklædning

Det er ikke entydigt, hvad velplejet påklædning præcist er. Denne dresscode bør derfor undgås, men den anvendes desværre ofte. Anledningen eller begivenheden kan give en ledetråd, men almindeligvis skal man gå ud fra, at tøjet ikke skal være gammelt, slidt eller beskidt. Undgå derfor altid fritids- eller arbejdstøj. Man bør desuden ikke komme i sandaler eller træningssko, men derimod sko i god stand. Nogle gange er jeans direkte uønskede, imens de andre gange er fuldt acceptable, sålænge de ikke ser slidte og brugte ud, og ikke hænger. Man bør normalt aldrig iføre sig shorts.

Valgfri påklædning

Hvis der er angivet valgfri påklædning, så vælger man som gæst selv, hvad man vil tage på.

Dresscodes til højtider og andre festlige lejligheder

Bryllup

De fleste brudepar kender sin bekendtskabskreds og angiver dresscoden derefter (se foroven). Kun bruden er iført helhvid kjole til et bryllup. Hvide påklædningsdele som ikke dominerer er dog fint. Til et bryllup skal gæsterne ikke iføre sig sørgepåklædning, for selv vid sorg skal glæden tage over til brylluppet.

Til bryllupper kan man altid anvende hjemmesyede dragter, uafhængigt af dresscode, hvilket normalt ellers kun er passende når kjolesæt er angivet. Og husk, at man tager hovedpåklædning af indenfor! Hvis vielsen foregår udenfor, så bør man også tage den af.

Begravelse

Ved begravelser ifører man sig mørkt jakkesæt med hvid skjorte og sort slips. Hvidt slips (og stadig hvid skjorte) bør kun anvendes af den afdødes nærtstående familiemedlemmer eller -venner (først og fremmest sønner og brødre). Passende sorte slips inkluderer Notch Gino og Notch Ozzy. Et passende hvidt slips kan være Notch Jarmo.

Nogle gange angives endda hvid påklædning til begravelser. Det gælder f.eks. til begravelser af børn. Derfor skal sort påklædning undgås i et sådan tilfælde. Blåt eller gråt jakkesæt med hvid skjorte med gråt eller mørkeblåt (men ikke sort) slips kan også være passende for den mandlige gæst.

Disputation

En disputation er åben for offentligheden, og ingen speciel dresscode er derfor påkrævet. Farve er valgfri, inklusive sort.

Restaurantbesøg

Det var længe utænkeligt at gå på en fin restaurant uden at klæde sig fint på. Der findes stadig mere eksklusive restauranter som påkræver slips eller foretrækker, at mænd kommer med jakkesæt. Den forandrede ude- og klubkultur, som er vokset frem i Danmark under de sidste årtier, har dog ændret på disse regler. I dag har de fleste restauranter ingen dresscode, men den kloge gør alligevel ret i altid at booke et bord på en restaurant og på samme tid kontrollere eventuel dresscode. Ved alle tilfælde gælder det dog, at man ikke går på en finere restaurant iført shorts og sandaler, men derimod lange bukser, skjorte og almindelige sko (men ikke sportssko). Hvad som definerer en eksklusiv eller fin restaurant kan selvfølgelig være op til den enkelte at vurdere, men man kan få et fingerpeg af prisen: jo dyrere maden er og jo mere eksklusiv vinlisten er, desto finere er restauranten, og stiller støre krav til sine gæsters dresscode.

Dresscode er noget som ændrer sig fra kultur til kultur, og fra land til land. Det indebærer, at det bedste man kan gøre, er at tale med lokalbefolkningen. Hvis man f.eks. bydes ind i nogens hjem eller til en offentlig begivenhed, kan det være passende at spørge værten om evt. dresscode. I første omgang er det altid sund fornuft som gælder. Man bør kigge på, hvordan lokalbefolkningen selv gør, men husk, at reglerne for lokalbefolkningen ikke altid er de samme for turister eller udlændinge. Andre nøgleord er derfor også respekt og eftertanke.

Som turist er man gæst i et land og dermed en uofficiel repræsentant for sit land. Det er altså ikke godt, hvis Danmark og danskere får et dårligt rygte i udlandet bare fordi, at du ikke kan opføre eller klæde dig ordentligt. Bare fordi andre ikke følger en angiven dresscode betyder det ikke, at du også skal lade være med at følge den.

Man har ikke solbriller på indenfor. Er man synsskadet eller blind og derfor er nødt til at have mørke briller eller solbriller på, gælder det selvfølgelig ikke. Hovedpåklædning bruges heller ikke indenfor. En undtagelse er damer med designerhatte, men disse bæres først og fremmest ved specielle lejligheder.