MATCH DIN SLIPS

Hvordan vælger du det rigtige slips?

Der skrives uendeligt meget om mode i pressen, på hjemmesider og ikke mindst på private modeblogs. Det er et interessant fænomen. Mode er jo faktisk ikke altid synonymt med flot, smagfuldt eller elegant. Mode skal være opsigtsvækkende og fungere som inspirationskilde.

Som en begyndelse vil vi slå fast, at alt er muligt, bare det ser godt ud. Alle kan følge en trend, men det kræver en sand følelse for stil at kunne anvende gamle klassikere. Hvad som anses for at være flot er dog selvfølgelig et spørgsmål om personlig præference. Det afhænger ikke engang af, om du er tynd som et pind eller et muskelbjerg. Det handler derimod om at finde en stil, som forstærker det, du synes, er dine bedste sider, og som hjælper dig med at formidle din personlighed. Når du er ”korrekt klædt,” så føler du dig helt enkelt komfortabel, ligemeget hvilken situation du er i. For dig som mand er slipset én mulighed for at dekorere dig selv og være stilfuldt klædt. I sidste ende er det jo din egen stil, som skal fremhæves!

At kombinere farve og mønster er langt fra en enkelt opgave. Hengivenhed er vigtigt, og glem ikke, at mode skal være sjovt! Der findes mange retningslinjer og regler som kan hjælpe, men som også kan hæmme kreativiteten.

Når man skal vælge det rigtige slips til sit tøj er det egentligt vigtigere at matche mønster og ikke farve. Ensfarvede skjorter passer bedst med mønstrede slips og vice versa. Generelt kan det siges, at de fleste slips passer til en ensfarvet skjorte.

Nogle enkle retningslinjer for harmoni:
· Du kan have en stribet skjorte på med et stribet slips, så længe striberne ikke har samme bredde. Modsvarende gælder for en ternet skjorte og ternet slips.
· Sørg for at mindst en farve på slipset passer til enten jakkesættet, skjorten, bæltet eller skoene.
· Undgå at bruge et stribet slips med både et ternet jakkesæt og en ternet skjorte. At forsøge at matche tre lignende mønstre er sjældent en god kombination.

Hvordan matcher du bedst dit slips med et mønstret jakkesæt?

Har man et mønstret jakkesæt er ensfarvede slips mest praktiske. Mange foretrækker nogle slips med lidt struktur. Enklest er det at gå ud fra jakkesættets mønster, når man vælger et ensfarvet slips. Til et gråt jakkesæt, som har et diskret ternet mønster i blå og rød, er det som regel bedst med et ensfarvet blåt eller rødt slips. Det er en enkel kombination, men det er flot og tiltalende. Som en begyndelse bør man i hvert fald have to ensfarvede slips i sin garderobe.

Nogle stribede slips, eller regimentsslips som de også kaldes, bliver man også nødt til at have. En favorit er det røde og sorte stribede slips. Det passer perfekt til en lyseblå skjorte og stribet jakkesæt. Det kan bruges selv til en clubblazer og grå bukser. På lang sigt er det perfekt, hvis man har mindst 10 stribede slips, som man kan vælge imellem.

Slips med andre mønstre end striber kræver mere feeling, når man skal kombinere det med resten af beklædningen. Men samtidigt findes der plads til, at ens egen personlighed virkelig kan komme frem. De fleste mønstrede slips passer perfekt til en hvid eller sort skjorte, og mørkt jakkesæt.

Hvordan matcher du bedst dit slips med et ensfarvet jakkesæt?
Blåt jakkesæt

Et stille og roligt marineblåt jakkesæt og brune lædersko tillader kontrasterende tilbehør. Lilla er en utrolig taknemmelig farve at kombinere med. Den passer ligeså godt til brunt som til grå som til blå. Et blåt slips passer endda til et blåt jakkesæt, men det bør dog være lysere eller mørkere end selve jakkesættet. Et sølvgråt slips med et blåt jakkesæt er en utrolig passende kombination, ligesom elegante kontrasterende nuancer af gul, brun og rød. Det er dog vigtigt, at det er klare farver.

Grønt jakkesæt
Et grønt jakkesæt skal helst matches med et brunt slips. Et gult slips kan dog være et frisk alternative. Rød kan fungere, men vær forsigtig – visse røde nuancer kan blive for meget i forhold til det grønne.

Gråt eller sort jakkesæt
Du kan anvende næsten alle farver sammen med et gråt jakkesæt (dog ikke grå!) Et tips er, at farverne helst skal være rene og klare, for ikke at give et kedeligt indtryk. Der bør også være en klar kontrast imellem farvenuancerne på slipset og jakkesættet. Et lyst jakkesæt kræver et mørkt slips og omvendt.

Brunt eller beige jakkesæt
Et brunt jakkesæt kræver stærke farver, da den brune farve i sig selv er vældig mat. Blå, grøn eller dyb rød er alle rekommenderede farver. Et beige jakkesæt fungerer fint med de samme farver, dog i lysere nuancer.

Ensfarvet jakkesæt
At kombinere en hel påklædning ud fra samme farve er ikke nogen let opgave, da det ofte vil fjerne fokus fra ansigtet. Det er vigtigt at variere farvens nuancer og desuden vælge forskellige materialer. Det er selvfølgeligt helt muligt at kombinere et lilla slips med en lilla trøje, men det rekommenderes, at trøjen i så fald for eksempel har en diskret brun halskant, så det hele ikke virker som én enhed. Et slips i mørkeblå kan være en anden løsning.

KØB SLIPS ONLINE

Køb tre slips og du sparer 150 kr på dit køb.
*GÆLDER IKKE UDSALGSVARER

Skal du have et sort eller hvidt slips på til begravelse?

En formel begravelse med ”mørk påklædning” indebærer, at de nærmeste mandlige slægtninge (ned til nevøer og niecer) klæder sig i hvid skjorte og hvidt slips. Øvrige mandlige gæster skal iklæde sig sort slips.

Anvendes hvide slips kun til begravning – er det et stort ”no-no” at iklæde sig et hvidt slips til hverdag, f.eks. til en sort-hvid skjorte?

Ifølge de traditionelle regler, så anvendes et hvidt slips kun til begravelser, men med tiden er det også blevet mere almindeligt i andre sammenhæng. For eksempel ses mænd på klubber ofte med sort skjorte og hvidt slips. Der findes dog stadigvæk mange meninger om det, og det hvide slips deler vandene. Nogle synes, at det ser godt ud, mens andre mener, at et hvidt slips kun skal bruges til begravelser. Hvis det hvide slips dog kombineres med en stribet skjorte, så kan de fleste associationer til begravelser forsvinde. Desuden findes der jo også forskellige slags slips – et smalt hvidt slips giver f.eks. færre associationer til begravelser end et bredt hvidt slips. Og hvorfor skal man tvinges til ikke at bære en bestemt fave, bare fordi der var nogen engang, som bestemte, at det kun skal bruges til begravelser?